събота, 5 февруари 2011 г.

Така се започна...

.... през пролетта на 2006 на цветното изложение - за първи път видях да се продават орхидеи и понеже цената беше повече от прилична реших да рискувам. И така това беше първия фаленопсис...


Сдобих се с още доста, някои загубих... тези например
Eдна приятелка, която открих благодарение на общата ни страст, изнамери и преведе следните
СЪВЕТИ към близките на отглеждащи орхидеи
1. Внимавайте! Силно заразно!
2. Оценете степента на бедствието. Обикновено се определя чрез преброяване броя на саксиите и на лампите за тях. Ако саксиите са не повече от три и няма специални лампи за доосветяване- случаят не е тежък. Ако се появят нови растения и специални лампи- заболяването прогресира!!!
3. Орхидеите са кръвосмучещи растения и не бива да се пипат с голи ръце ( особено дракулите)- в никакъв случай, иначе собственикът им за миг ще се превърне в Много Голям Дракула- виж т.1!
4. Запомнете вълшебната думичка ЕПИФИТ. Тя може да се употребява постоянно и по всякакъв повод, без да предизвиква раздразнение у заболелия.
5. Спешно си купете енциклопедия за орхидеи. Желателно вносна и по- скъпа. Изберете си една орхидея, запомнете названието и ето- вече можете да поддържате светски разговор.
6. Ключовата фраза “Орхидеята ми цъфна” НЕ БИВА да остава без отговор. Недопустими са реакции от типа “И моята теменужка също!!” Приемливи варианти- “Може ли да я видя/ снимам?” и “Кога ще покажеш снимки?”
7. Паралелно с това у пациента ще се появят две нови сфери за разговор и разходи- интернет и цифрова фотография. Бъдете подготвени.
8. Предварително се заинтересувайте, кога болният смята да излиза в отпуск и предложете помощ за пренасяне на орхидеите му при познати. При необходимост обещайте да подсигурите кола, аванс, специална интернет- връзка- иначе всички те ще останат при вас.
9. Ако все пак останат при вас- не поливайте! Полейте в деня преди пристигането на собственика и му обяснете, че така са си били.
10. По време на отсъствието на собственика обяснете на децата и домашните любимци, превеждайки на котешки, кучешки, костенурчи и прочие езици т.3.
Може да се цитира Хърбърт Уелс и приказката за Хензел и Гретел.
11. На по- големите деца може да се разкаже за каторгата и затвора за неплатени дългове, с препратка- Чарлз Дикенс, Ходорковски и Азкабан.
12. Ако усетите, че в разговор със странични хора гордо казвате- “А ние отглеждаме орхидеи”- то погледнете т. 1
13. Можете да опитате терапията “ клин- клин избива”, а именно- да започнете да снимате орхидеите (по правило, самите любители не могат да правят това, тъй като от прилив на чувства ръцете им треперят). Ако ви хареса, ще станете фотолюбители и тогава разходите за орхидеи ще ви се сторят толкова нищожни, че няма да е необходимо да говорите за тях.
14. В краен случай- купете си два фаленопсиса и попитайте във форума как да ги отглеждате. И тогава тези съвети ще четат вече ВАШИТЕ близки и роднини!

1 коментар:

  1. Не знам дали правилата за орхидеи са на "Златната",но се смях от сърце! И с мъничко тъга си спомнох за мястото,където се запознахме...

    ОтговорИзтриване